Artikel AM

Cisco Barão: ‘Wat RegioBank doet, druist in tegen de Wft’

RegioBank gaat sinds ruim een jaar niet meer akkoord met de verkoop van RegioBank-portefeuilles als de overnemende partij een consolidator is. Veldsink en Söderberg & Partners worden dus regelmatig buitenspel gezet. Mag dat wel? Portefeuillemakelaar Cisco Barão denkt van niet. “Wat ze doen druist in tegen de Wft.”

“In de Wft staat letterlijk dat als je een vergunning hebt, je toestemming hebt om zaken te doen”, vervolgt Barão. “Dan mag je iemand helemaal niet weigeren. Tenzij je een boef bent, maar dan kun je ook geen vergunning hebben.”

Het zou wat zijn als NN zegt dat je niet mag verkopen omdat je een portefeuille verzekeringen bij hen hebt

‘Wat als Nationale-Nederlanden dat zou doen?’

Volgens RegioBank-directeur Rein Wispelweij zou instemmen met verkoop een direct continuïteitsrisico betekenen. Maar dat kan volgens Barão geen argument zijn. “Dat is nu eenmaal het risico van een intermediaire organisatie. Nationale-Nederlanden en ASR maken hetzelfde mee. Het zou wat zijn als NN zegt dat je niet mag verkopen omdat je een portefeuille verzekeringen bij hen hebt.”

Melding bij de toezichthouder

Barão heeft zelfs melding gemaakt bij de AFM om de handelswijze van RegioBank aan te kaarten. Als het inderdaad niet is toegestaan, kun je je afvragen waarom de consoliderende partijen dat argument zelf nog niet te berde hebben gebracht. “Omdat ik er met gestrekt been in kan gaan”, zegt Barão. “Maar als je een RegioBank-kantoor wil kopen, is dit natuurlijk niet de manier om je zin te krijgen. Dus doe ik het. Je kunt niet de markt verstoren door dit soort afspraken te maken.”